>> Dentaworks på Tandblekning 395 kr, Köp online här

>> Simplesmile hemblekning 395 kr, Köp online här


Vita Tänder

Vita Tänder. Visst är det många som går och trånar efter det perfekta Hollywoodleendet med den vita, perfekta tandraden. Nu är det även allt fler som uppfyller sin dröm och skaffar vita tänder på konstgjord väg. Förr var det inte så vanligt bland oss vanliga dödliga med tandblekning utan det var en behandling som bara rika och berömda genomförde. Idag har vita tänder dock blivit tillgängligt på markanden genom olika typer av tandblekningar. Det är inte heller längre en särskilt dyr affär att få det där vita smajlet som förut bara var tillgängligt för de glamourösa skådisarna där borta i väst.

För att förstå varför dina tänder mister sin vita färg genom åren måste man se till tändernas uppbyggnad. Dina tänder är nämligen uppbyggda av ett inre och ett yttre lager. Det inre lagret, vilket är tandbenet, kallas för dentin och utgör den största delen av tanden. Det yttre lagret kallas emalj och vad många inte vet är att det faktiskt är kroppens hårdaste vävnad. Innanför dessa lager ligger den så kallade pulpan som innehåller både blodkärl och nerver. När du äter viss mat och dricker olika drycker med färgämnen i så skapas det ytterligare ett tunt lager ovanför emaljen. Detta yttre tunna lager är det lager som missfärgar dina tänder och gör att de förlorar sin vithet. Missfärgningar kan bero på vissa andra faktorer också, en del har enkelt gulare tänder än andra och vilken färg man har på tänderna beror till stor del på dina gener. Sjukdomar och viss typ av medicin kan även påverka färgen på dina tänder.

Att dina tänder inte är lika vita som de en gång var kan bero på en rad olika orsaker. De vanligaste faktorerna är dock rökning, snusning, te, kaffe och vin.. Med åldern blir också tänderna mörkare. Om en enstaka tand är mörk kan det bero på att tanden är skadad eller att nerv och kärl i tandens mitt inte längre lever. En rotfylld tand kan också mörkna. Tänder varierar också mellan olika personer, hos vissa är tänderna helt enkelt gulare och det har ofta att göra med ärftliga faktorer.

För att få bort missfärgningar och uppnå det där vita leendet finns en rad olika saker man kan göra. Missfärgningar som beror på rökning kan tandläkare eller tandhygienist putsa bort det med en lätt slipande pasta. Om missfärgningen inte går att putsa bort kan tandläkaren använda ett blekmedel som appliceras i en mjuk plastskena i munnen. Denna procedur måste upprepas ett antal gånger för att det ska bli någon effekt. Ibland kan man även behöva upprepa behandlingen regelbundet då vitheten försvinner med tiden. Metoden fungerar bra i vissa fall men används inte av alla tandläkare.

Det finns idag en rad olika produkter och behandlingar som lovar dig just de där vita tänderna. Några av de vanligaste tandblekningsprodukter som tandläkare och skönhetskliniker använder för att ge sina patienter just de där vita tänderna är Brilliant Smile, Dentaworks, Simplesmile och Dentway. Utbudet är stort och det kanske kan vara lite svårt att veta vilken behandling man ska välja. Att få vita tänder genom Brilliant Smilebehandlingen tar ungefär en timme och femton minuter. Behandling påbörjas med en pustning av tänderna. Därefter lägger man på en väteperoxidgel på tänderna som aktiveras med hjälp av plasmaljus. Under tandblekningsbehandlingen byts gelen ut vid tre tillfällen. Man behöver absolut inte vara orolig för skadligt UV-ljus då det aktiverade plasmaljusets våglängd ligger mellan 400 – 490 Nm och är helt fritt från det skadliga UV-ljuset.

För fortsätta hålla dina tänder vita efter en tandblekning är det viktigt att undvika onödig missfärgning. Tänderna kan missfärgas av vissa livsmedel och dryck såsom kaffe och te, men den allra vanligaste orsaken till missfärgning är snusning och rökning.