>> Dentaworks på Tandblekning 395 kr, Köp online här

>> Simplesmile hemblekning 395 kr, Köp online här


Tandblekning hemma

Tandblekning hemma.

Under de senaste åren har antalet hemmakurer för tandblekning ökat markant. Än så länge ligger vi i Sverige långt efter den amerikanska marknaden där nya kit för tandblekning verkar dyka upp varje vecka. Dessa hemmavarianter av tandblekningskurer har dock väldigt varierande resultat.

Det finns en rad olika sätt att bleka tänderna hemma. Ett vanligt sätt att man går till tandläkaren eller en tandklinik och göra tandavtryck. Därefter tillverkas tandskenor som är individuellt anpassade efter varje patient. Sedan applicerar man blekningsmedel på tandskenorna och sätter dessa på tänderna. Denna typ av tandblekning kan man göra hemma. Denna typ av tandblekningskit som du kan använda hemma kostar några tusen kronor. Det går även att köpa detta hemma-kit för tandblekning på Internet. Om du väljer detta sätt så tillverkar du din egen tandskena, detta är ett mycket billigare alternativ.

När du gör en tandblekning hemma köper du en gel som oftast innehåller kerbamidperoxid. Detta är en aktiv substans som gör att resultatet av din tandblekning kan hålla i flera år. Gelen tränger alltså in i tanden och tar bort de missfärgningar som finns där. Vanliga biverkningar när man gör en tandblekning hemma på detta sätt är dock att man kan uppleva ilningar i tänderna både under själva blekningen och även efter själva behandlingen.

När du gör en tandblekning hemma applicerar du gelen på tandskenorna och placerar den försiktigt i munnen. Olika geler har olika verkningstid så det är bra att rådfråga en tandläkare eller tandskötare innan du gör din behandling. Gelen måste appliceras på tandskenorna och sättas in i munnen vid ett flertal tillfällen för att få ett ultimat resultat. De flesta som bleker sina tänder hemma på detta vis ser ett resultat efter redan 3-5 dagar. Det är ju förstås individuellt hur vita tänder man vill uppnå och behandlingen fortgår oftast tills det att man själv är nöjd med resultatet.

En annan viktig sak att tänka på när det gäller tandblekning med tandskena hemma är att inte applicera för mycket tandblekningsgel på tänderna så att det kommer ut i munnen och kan skapa irritation i tandköttet. Var även riktigt noggrann med att fördela tandblekningsmedlet jämnt längs tandskenan. Under och efter en tandblekning kan tänderna bli lite känsliga för kyla och värme vilket gör att det kan uppstå ilningar för vissa personer. Efter en behandling är det bra att återuppbygga och stärka emaljen genom att skölja med fluor under några dagar. Detta motverkar även ilningar i tänderna.

Något att tänka på innan man gör en tandblekning hemma är att alla resultat är individuella. Du föds med en grundfärg på dina tänder och i vissa fall kan det vara svårt att få helt vita tänder även genom en tandblekning. Något man måste tänka på när det gäller tandblekning generellt är att hålla sig borta av sådana saker som kan missfärga tänderna. Missfärgningar uppstår genom åren oftast på grund av kaffe, te, vin, rökning och snusande men även genom olika typer av mat med färgämnen i. En tandblekning hemma ger bäst resultat på de tänder som missfärgats åt det gulaktiga hållet. Det är alltså enklare att behandla missfärgningar i ”varma” färger. Svårare är det att få ett vitt resultat genom tandblekning på tänder som är gråfärgade.

Har man haft problem tidigare med ilningar i tänderna ska man överväga om en tandblekning hemma är ett så bra alternativ. Det bästa är att göra en tandundersökning och försäkra sig om att munhygienen är på topp innan man gör en tandblekning hemma. Det är särskilt vanskligt att bleka tänder som har hål då gelen kan tränga in genom tanden och skapa inflammationer.