>> Dentaworks på Tandblekning 395 kr, Köp online här

>> Simplesmile hemblekning 395 kr, Köp online här


Tand blekning

Tand blekning. Visst är drömmen för många att stoltsera med ett bländande vitt leende. Idag är det relativt enkelt och inte speciellt dyrt att bli av med sina gula eller missfärgade tänder genom en enkel blekning av tänderna. Att genomföra en tandblekning är inte längre enbart till för de rika och berömda. Många menar att vita tänder ger extra självförtroende och därmed också bidrar till levnadsglädje. Idag finns det en mängd olika metoder och behandlingar som alla utlovar ett vitare leende.

Grundfärgen på dina tänder föds du med men sedan missfärgas tänderna ofta genom åren. Detta innebär att färgen på tänderna är ytterst individuell och det går inte alltid att göra något åt tändernas gulhet. Tändernas utseende är även till stor del även ärftlig. När man blir äldre förändras även tändernas färg och blir gulare. En viss förändring av färgen kan även ske vid en rotfyllning då tanden kan bli gråaktig.

Det allra vanligaste är att man får missfärgade tänder genom förtäring av kaffe, te, alkohol och vissa maträtter med färgämnen i. Såklart är även rökning och snusande en stor faktor till att tänderna blir missfärgade. Vad många inte tänker på är att även läskedrycker och vitt vin missfärgar tänderna. I läsk finns det en rad olika färgämnen och även vitt vin innehåller vissa mineraler som missfärgar tänderna.

Det är som sagt färgämnena i mat och dryck som binder sig tandens ytskick och ger upphov till missfärgningen. För att bli av med missfärgningar som beror på kaffe, rökning eller dylikt så kan tandläkare eller tandhygienist putsa bort det med en lätt slipande pasta, man behöver alltså inte alltid bleka tänderna. Det går även att använda tandkräm som innehåller en typ av slipmedel. Men får man inte bort missfärgningarna på tanden genom en putsning så är alternativet alltså att bleka tänderna. Det är alltid bra att rådfråga din tandläkare eller tandsköterska om vilken metod av tandblekning som passar just dina tänder bäst.
Många tandkliniker använder sig idag av BriteSmilemetoden som är en populär tandblekningsmetod världen över. Med BriteSmile tandblekning kan man bleka sina tänder upp till 14 nyanser vitare. Behandlingen tar ungefär en timme. För att behålla ett bländvita leende efter en tandblekning med BriteSmile-behandlingen så är det väldigt viktigt med en god munhygien. Det gäller att borsta tänderna två gånger per dag, använda tandtråd eller plackers samt att minska konsumtionen av mat och dryck som färgar tänderna. Det rekommenderas alltså att undvika kaffe, te, läsk och rödvin för att behålla de vita tänderna efter en tandblekning. Före en tandblekning undersöks tänderna. Det är väldigt viktigt med friska tänder och ett friskt tandkött. Tandköttet skyddas mot blekgelen med ett isolerande material. Tandlekningsgelen appliceras på dina tänder och aktiveras av en lampa med ett speciellt lågenergi-ljus. Tandblekningen tar ungefär en timma och en kvart.

Tandblekning med laser går till på liknande sätt som med blekgel fast man använder laser för att skynda på blekningsprocessen. När man gör en tandblekning med laser gör man detta hos en tandvårdsklinik och de använder ofta en starkare koncentration av blekgelen än den som man använder hemma. Själva behandlingen går också betydligt snabbare än den man gör hemma, ofta bara någon timme, ibland kan man få göra återbesök för att uppnå den vithet man är ute efter. Eftersom tänderna värms upp några grader av laserljuset kan man få ilningar eller isningar i tänderna under behandlingen, dessa går dock över med tiden, men de kan sitta kvar i ett par dagar efter behandlingen. Enligt Sjukvårdsrådgivningen finns det dock inte några vetenskapliga bevis på att blekning med hjälp av laser ger en bättre blekning än andra processer.

Många som har missfärgade tänder och längtar efter ett vitare leende undrar dock om en tandblekning kan vara skadligt för tänderna och tandköttet. Studier har visat att karbamidperoxid som man använder vid vissa tandblekningar har mycket liten påverkan på emalj. Starkare väteperoxid som används under vissa tandblekningbehandlingar har dock viss påverkan på emaljen men om man sköljer ordentligt med fluor efter behandlingen minskar riskerna då emaljer får hjälp att stärkas. Det är dock inte att rekommendera att man utför okontrollerad blekning på sina missfärgade tänder flera gånger per år. Studier visar även att hälsorisker vid korrekt användning av blekmedel för tandblekning inte har kunnat påvisas.