>> Dentaworks på Tandblekning 395 kr, Köp online här

>> Simplesmile hemblekning 395 kr, Köp online här


Missfärgade tänder

Missfärgade tänder. Många personer lider idag av missfärgade eller gula tänder. Missfärgningarna kan komma från kaffe eller tedrickande, alkohol och särskilt rödvin och i vissa fall mat. Tyvärr går inte alla missfärgningar på tänderna att bleka. Man kan säga att om man har en missfärgad tand i tonerna brunt, rött eller gult så är det enklare att bleka än om ens missfärgade tand eller tänder drar åt de grå-blå tonerna. Det är även svårt att säga exakt hur dina missfärgade tänder kommer att se ut efter en blekning. Resultatet varierar från person till person.

En missfärgad tand eller tandrad kan bero på olika orsaker. De vanligaste faktorerna är rökning, snusning, te, kaffe och vin. Med åldern blir också tänderna mörkare. Om en enstaka tand är mörk kan det bero på att tanden är skadad eller att nerv och kärl i tandens mitt inte längre lever. En rotfylld tand kan också mörkna. Tändernas grundfärg föds man med och färgen på tänderna är till stor del ärftlig. Tändernas färg varierar såklart mellan olika personer, hos vissa är tänderna helt enkelt gulare.

För att få bort missfärgningar som beror på rökning kan tandläkare eller tandhygienist putsa bort det med en lätt slipande pasta. Om missfärgningen inte går att putsa bort kan tandläkaren använda ett blekmedel som appliceras i en mjuk plastskena i munnen. Denna procedur måste upprepas ett antal gånger för att det ska bli någon effekt. Ibland kan man även behöva upprepa behandlingen regelbundet då tändernas vithet försvinner med åren. Metoden fungerar bra i vissa fall men används inte av alla tandläkare. Det finns även sådana medel på marknaden som man kan använda själv.
Väljer du att gå till tandläkare för att bleka dina missfärgade tänder så använder han eller hon då en blandning av väteperoxid som appliceras på dina tänder. Före behandlingen rengörs dina tänder och tandläkaren undersöker även din munhygien. Det är viktigt att du inte har några hål i tänderna innan en du genomför en tandblekning då väteperoxiden kan tränga in i tanden och tandköttet och orsaka inflammationer. Tandläkaren brukar även isolera tänderna från övriga munnen för att gelen inte ska komma i kontakt med tandköttet eller tungan. Tandläkaren använder sedan en tandblekningsgel som innehåller 15 till 35 procent väteperoxid, vilket är mycket starkare än den gelen som används för att bleka missfärgade tänder vid hemmabruk. Ibland används också en högintensiv ljuskälla för att påskynda den kemiska processen.
En fördel med att bleka dina missfärgade tänder hos en tandläkare är att behandlingen går snabbt, det tar ofta inte mer än en timme. Nackdelen är att det kostar mycket mer att bleka tänderna hos tandläkaren än om du skulle göra det hemma.

En av de många metoderna som används världen över av tandläkare och tandhygienister för att bleka missfärgade tänder hos sina patienter är LaserSmile. Metoden sägs ge vita tänder snabbt och enkelt och metodens resultat sägs vara i flera år. Hur länge en tandblekning varar är dock ytterst individuell. Mycket beror på vad du äter och dricker. Är du rökare eller snusar du så är risken stor att dina tänder snabbt får tillbaka sin missfärgning. Andra saker som missfärgar tänderna är kaffe, te, rödvin och viss form av mat.

Dock har det visat sig i olika undersökningar att resultatet av en tandblekning sitter kvar i fyra till fem år i 80 procent av fallen och upp emot 10 år i 40 procent av fallen. Det finns inga hinder för att man efter några år gör om en tandblekning för att undvika missfärgningar.