>> Dentaworks på Tandblekning 395 kr, Köp online här

>> Simplesmile hemblekning 395 kr, Köp online här


Blekning av tand

Blekning av tand. Allt fler väljer idag att bleka sina tänder för att uppnå det där perfekta leendet som många bara trodde existerade på röda mattan. Det är heller inte längre ett dyrt ingrepp att bleka sina tänder. Tandblekning är ingen behandling som bara ett fåtal med missfärgade tänder väljer att göra, utan en allt vanligare åtgärd för den som vill fräscha upp sitt leende. Förr genomfördes blekning av tänder hos en tandläkare på patienter med gula eller missfärgade tänder. Idag går det enkelt och smidigt att bleka sina tänder hemma. Det finns dock en rad olika alternativ och erbjudanden för tandblekningar, de flesta på internet.

Alla tandblekningskurer är självklart inte lika effektiva och i vissa fall kan obehagliga biverkningar uppstå efter du har blekt dina tänder. Detta händer oftast om du inte konsulterat med din tandläkare eller tandskötare innan din blekning vilket starkt rekommenderas. Det kan till exempel vara skadligt att bleka en skadad tand eller en tand som har hål i. Något att tänka på för att undvika smärtsamma biverkningar efter sin tandblekning är alltså att se till att munhygienen är på topp innan en tandblekning. Om du har hål i en tand så ska du se till att laga dem innan du gör en tandblekning. Om du har hål i tänderna och genomför en tandblekning så riskerar du biverkningar som exempelvis inflammationer. Blekmedlet kan nämligen genom hål i tänderna komma i kontakt med tandens inre och skapa en inflammation.

Det finns en rad olika livsmedel och drycker som ger fläckar och missfärgar dina tänder. Det allra vanligaste är missfärgningar på grund av kaffe, vin, rökning, snusning och läsk.. Grundfärgen på dina tänder föds du med men sedan missfärgas tänderna ofta genom åren. Detta innebär att färgen på tänderna är ytterst individuell och det går inte alltid att göra något åt tändernas gulhet. Tändernas utseende är även till stor del även ärftlig. När man blir äldre förändras även tändernas färg och blir gulare. En viss förändring av färgen kan även ske vid en rotfyllning då tanden kan bli gråaktig.

Dina tänder är uppbyggda av ett inre och ett yttre lager. Det inre lagret, alltså tandbenet, kallas dentin och utgör större delen av tanden. Det yttre lagret kallas emalj och vad många inte vet är att det faktiskt är kroppens hårdaste vävnad. Innanför dessa lager ligger den så kallade pulpan som innehåller både blodkärl och nerver. När du äter viss mat och dricker olika drycker med färgämnen i så skapas det ytterligare ett tunt lager ovanför emaljen. Detta yttre tunna lager är det lager som missfärgar dina tänder. Missfärgningar kan bero på vissa andra faktorer också, en del har enkelt gulare tänder än andra och vilken färg man har på tänderna beror till stor del på dina gener. Sjukdomar och viss typ av medicin kan även påverka färgen på dina tänder.

Många längtar efter ett vitare leende men undrar dock om en tandblekning kan vara skadligt för tänderna och tandköttet. Studier har visat att karbamidperoxid som man använder vid vissa tandblekningar har mycket liten påverkan på emaljen. Starkare väteperoxid som används under vissa tandblekningbehandlingar har dock viss påverkan på emaljen, men om man sköljer ordentligt med fluor efter behandlingen minskar riskerna då emaljer får hjälp att stärkas. Det är dock inte att rekommendera att man utför okontrollerad blekning på sina missfärgade tänder flera gånger per år. Studier visar även att hälsorisker vid korrekt användning av blekmedel för tandblekning inte har kunnat påvisas.