>> Dentaworks på Tandblekning 395 kr, Köp online här

>> Simplesmile hemblekning 395 kr, Köp online här


Bleka missfärgade tänder

Bleka missfärgade tänder. Många personer är idag inte nöjda med färgen på sina tänder och vill göra något åt det. Idag är det relativt enkelt och inte så kostsamt att bleka sina missfärgade tänder hos en tandläkare eller genom en hembehandling.

Grundfärgen på sina tänder föds man med men sedan missfärgas tänderna ofta genom åren. Detta innebär att färgen på tänderna är ytterst individuell. Tändernas utseende är till stor del även ärftlig. När man blir äldre förändras även tändernas färg och blir gulare. En viss förändring av färgen kan även ske vid en rotfyllning då tanden kan bli gråaktig.

De allra vanligaste är att man får missfärgade tänder genom förtäring av kaffe, te, alkohol och vissa maträtter med färgämnen i. Såklart är även rökning och snusande en stor faktor till att tänderna blir missfärgade. Vad många inte tänker på är att även läskedrycker och vitt vin missfärgar tänderna. I läsk finns det en rad olika färgämnen och även vitt vin innehåller vissa mineraler som missfärgar tänderna.

Det är som sagt färgämnena i mat och dryck som binder sig tandens ytskick och ger upphov till missfärgningen. För att bli av med missfärgningar som beror på kaffe, rökning eller dylikt så kan tandläkare eller tandhygienist putsa bort det med en lätt slipande pasta, man behöver alltså inte bleka tänderna. Det går även att använda tandkräm som innehåller en typ av slipmedel.

Om en tand är i gula i sig och alltså inte beror på missfärgningar så finns det en rad olika metoder för att bleka tänderna. Såklart kan man även använda dessa behandlingar för att bleka även missfärgare tänder. Det finns metoder som tandläkaren använder för att bleka missfärgade tänder, men även sådana medel man kan använda själv. Den effekt blekningen ger håller oftast i några år och sedan måste blekningen upprepas. Det bästa är att kontakta din tandläkare som kan ge dig individuella råd om det är lämpligt att genomföra en blekning. Om missfärgningarna på tanden inte går att putsa bort kan en tandläkare eller tandskötare använda tandblekningsmedel som läggs på en mjuk plastskena i munnen. Denna procedur måste upprepas ett antal gånger för att den ska få någon effekt. Ibland kan man även behöva upprepa behandlingen efter något år då tandens vithet försvinner med tiden. Metoden fungerar bra i det flesta fall men används inte av alla tandläkare. Det finns även tandblekningsmedel för att få bort missfärgningar och bleka tänderna ute i affärerna och på internet som möjliggör att man bleker tänderna själv hemma. Denna tandblekningsbehandling tar dock mycket längre tid än den man genomgår hos en tandläkare då medlen är svagare och proceduren måste upprepas under ungefär en veckas tid, flera timmar varje gång.

För att undvika missfärgningar och dålig munhygien efter en tandblekning bör man undvika mat och drycker med färgämnen i. Det är även att rekommendera att skölja munnen och tänderna med fluor för att stärka emaljen. Man ska även tänka på hur man borstar sina tänder. Man ska ha en mjuk tandborste och borsta på alla ytor man kommer åt. Det gäller även att inte ta för stora tag och borsta i riktning från tandköttet mot tanden. Tandkrämen bör även innehålla fluor och en eltandborste är även att rekommendera då den enklare kommer åt på ställen som en vanlig tandborste inte gör. För att undvika karies och tandsten bör man även använda tandtråd.

Det finns många med missfärgade tänder som längtar efter ett vitare leende. Men många undrar tandblekning kan skada tänderna och munnen. Olika undersökningar visar att karbamidperoxid som användes vid vissa tandblekningar har väldigt liten påverkan på emaljen. Dock finns det en ökar risk om man bleker med en starkare väteperoxid som används under vissa tandblekningbehandlingar har. För att undvika obehagliga biverkningar är det extra viktigt att skölja med flour efter en tandblekning.